top of page

Samuel Dali (hij/hem)


Samuel, beschrijf jezelf eens in drie woorden!

Dali: Ik zou zeggen: een zachtaardige man, humorist en ik zie alles langs de positieve kant.

Het thema van Antwerp Pride is dit jaar #NotJustWords. Wat betekent dit voor jou?

#NotJustWords doet me denken aan onze eigenste premier die de situatie in Hongarije op de korrel nam. Ik hoop dat het niet enkel bij woorden blijft, dat er daden bij komen. De Europese Unie mag nu niet afwachten, maar moet zelf actie ondernemen. Wanneer ik lezingen geef, dan zijn het natuurlijk vooral woorden die ik gebruik. Maar ik leg er veel emotie in zodat de mensen mijn boodschap echt begrijpen. Mijn verhaal is best pittig en persoonlijk: hoe ik als klein meisje de transitie doormaakte naar een jongeman. Tijdens een lezing had ik een bijzondere ervaring met één van de toehoorders: een jongeman uit Eritrea. Hij reageerde aanvankelijk erg negatief en afwijzend. Hij zat op de laatste rij, maar naarmate mijn lezing vorderde, werd hij meer geboeid door mijn verhaal en je zag hem zichtbaar ontspannen en zelfs lachen met mijn mopjes. Toen besefte ik meer dan ooit dat je mensen kan raken met een verhaal en dat dit zeer waardevol is.

Hoe zag jij jezelf evolueren?

Dali: Ik was vroeger heel verlegen. Het voelde alsof ik de rol moest spelen van meisje of vrouw en dat vergde heel veel energie omdat ik koste wat het kost wilde voorkomen dat ik zou ontmaskerd worden. Een simpele vraag als ‘hoe laat is het?’ haalde me uit mijn evenwicht. Nu ben ik totaal niet meer verlegen. Ik voel me soms wel verlegen in andere mensen hun plaats. Bijvoorbeeld wanneer iemand ruwe taal gebruikt. Het kantelpunt is gekomen op mijn 41ste levensjaar. Ik zette toen de stap om mezelf te vinden en door toedoen van mannelijke hormonen hervond ik mezelf als man. Dat was zo een opluchting! Een ware bevrijding. Wanneer mensen me vragen: ‘wat heb je aan je arm’, dan vertel ik zonder schroom dat dit een gevolg is van mijn penisverlenging. Dit choqueert mensen, maar het is de waarheid: mijn penis is geconstrueerd met materiaal van mijn onderarm. Humor is belangrijk. Ik vertel de mensen dat ik vroeger een meisje was, maar dat ik me altijd jongen heb gevoeld en dat ik mijn lichaam heb aangepast aan mijn geest en hart.

Wat betekent ‘queer’ voor jou?

Dali: Queer is dat alle hokjes wegvallen. We leven in een maatschappij die soms maar twee keuzes laat. Juridisch word je vanaf de geboorte voorzien van het label man of vrouw. Maar dat is veel te beperkend. Ik vind ‘queer’ een mooi woord voor ‘anders zijn’.

Wat betekent de liefde voor jou?

Dali: Liefde is iemand aanvaarden zoals die is. De belangrijkste persoon in je leven, dat ben je zelf. Wanneer je jezelf niet graag ziet, dan kan je iemand anders ook niet graag zien. Liefde is een hogere kracht, daar komt enkel goeds uit. Het tegenovergestelde is angst en dat is een bron van woede en geweld. Liefde daarentegen, dat is de vrijheid.

Hoe ga jij om met kwetsende woorden?

Dali: Doorgaans laat ik dat gewoon passeren. Maar wanneer de woorden aan mijn partner of een dierbare gericht zijn, dan raakt het me nog meer, ik word dan verdrietig. Van nature ben ik geen wrokkig of gewelddadig persoon. Ik ben evenmin een vechtersbaas. Ik kies eerder voor diplomatie.

Welke boodschap zou jij willen meegeven aan onze maatschappij?

Dali: De toekomst baart me toch wel zorgen omdat we zien dat bepaalde wereldleiders of politici soms extreme standpunten innemen. Het debat is erg verruwd wat zonder meer gevolgen heeft voor het gedrag van gewone burgers. Gesteund door de ferme standpunten van leiders kunnen mensen overgaan tot gewelddaden. Dat baart me enorme zorgen. Waarom is een man met een handtas zo gevaarlijk voor sommige mensen? Tegen welke norm zondigt zo een man? Waarom is mascara uitsluitend een zaak voor vrouwen? Waarom moeten sommige mannen per se het ‘mannenkamp’ willen bewaken en waarom doen vrouwen hetzelfde? Ik heb vaak gevoeld tijdens mijn transitie dat vrouwen me een verrader vonden. Mijn boodschap is eigenlijk eenvoudig: ‘kijk naar de mens voor je, open je hart en wees respectvol’.

De snelle vragenronde:

 1. Zee of Bergen? Zee.

 2. Hoofd of buik? Buik.

 3. Dag of nacht? Dag.

 4. Stad of op den buiten? Op den buiten.

 5. Vuur of water? Water.

 6. Hier of daar? Hier.

 7. Terug- of vooruitblikken? Vooruit.

 8. Dromer of realist? Realist.

 9. Introvert of extravert? Introvert.

 10. Lust of Liefde? Liefde.

Trail Of Stories loopt dit jaar de hele maand van 1 tot met 31 augustus 2021. (wandelduur ongeveer 2 uur)

Wie doorheen Antwerpen loopt zal niet alleen onze vlaggen zien hangen, binnenkort staan ook terug nieuwe portretten van Noortje Palmers met pakkende verhalen opgesteld. Ontdek ze alle 13. Je kan zelf het traject wandelen wanneer jij dat wil, met de vrienden uit jouw bubbel.

Wandel door de stad op zoek naar dertien grote portretten van fotografe Noortje Palmers + 1 groot portret van Birde Vanheerswynghels aan de gevel van het M HKA.

Op die manier brengen we dertien bijzondere verhalen van mensen uit de Antwerpse LGBTQIA+ gemeenschap en allies. Dit jaar kan je de verhalen ontdekken van Saskia De Coster, Ingrid Neven en haar gezin, Sidi Larbi Cherkaoui, Inge Onsea, Ann Wauters, Samuel Dali, Charlie De Wulf, Luigina Cristian, Nabeel Waqar & Hasib Khalid, Gael Leung Chong Wo, Jason Piselé, Maggy Doumen.

HOE WERKT HET

 1. Ga naar de foto in het straatbeeld waar jij meer wil over weten.

 2. Neem je smartphone bij de hand en scan de QR-code

 3. Je komt meteen op onze site terecht. Daar lees je het verhaal achter de foto en kan je een interview bekijken met de persoon op de foto.

WAAR VIND JE DE PORTRETTEN?

1 Sint-Jansplein Sint-Jansplein, 2060 Antwerpen : Gael 2 De Coninckplein De Coninckplein, 2060 Antwerpen : Di Luka 3 Centraal Station Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen : Haseeb en Nabeel 4 Village – Operaplein Operaplein 1, 2000 Antwerpen : Ann Wauters 5 Stadspark Rubenslei, 2018 Antwerpen : Saskia De Coster 6 Mechelseplein, 2000 Antwerpen Jason ¨Piselé 7 MUHKA Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen : Charlie Dewulf 8 Sint-Andrieskerk Sint-Andriesstraat 5, 2000 Antwerpen : Inge Onsea 9 Meir /Wapper , 2000 Antwerpen : Luigina 10 Hendrik Conscienseplein Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen : Sidi Larbi 11 Grote Markt Grote Markt, 2000 Antwerpen : Maggy Doumen 12 Oude leeuwenrui Oude leeuwenrui, 2000 Antwerpen : Ingriid, Inge, Pia en Pim 13 MAS Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen : Samuel Dali

Een pittige wandeling, kortom, vol boeiende ontmoetingen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page