top of page

How to BraveSpace - Het Hele Verhaal

Geen zorgen, er is niet een vergeten of geheime set die we nog niet eerder onthuld hadden. In deze blogpost zetten we alle 3 de sets nog eens op een rijtje om een mooi overzicht te geven.


Korte recap: brave spaces zijn fysieke en/of online ruimtes waar mensen samenkomen om hun meningen en persoonlijke ervaringen met elkaar te delen en hieruit te leren. Dit gebeurt op een wederzijdse respectvolle manier waar iedereen rekening met elkaar houdt en zichzelf verantwoordelijk houdt voor zijn, haar of hun eigen woorden. Fouten maken is menselijk en oké. In brave spaces worden fouten gezien als leermomenten.


En onthou, brave spaces verschuiven, veranderen en evolueren. Ze zijn niet statisch want ze bestaan dankzij de mensen die ze creëren en in leven houden. Het is een werkwoord, het is iets wat je doet.


1. Wees AWARE


Analyse/Analyseer je informatiebron

Wees je bewust van de vooroordelen om je heen (nieuwsuitzendingen, tv-programma's, collega's, familieleden, vrienden,...) als het gaat om gesprekken over LGBTQIA +, racisme of andere maatschappelijke kwesties voordat je ze in deze ruimte gebruikt.


Work/Werk aan het (h)erkennen van je privileges

Gebruik deze ruimte om je privileges te herkennen en te onderzoeken (bijvoorbeeld: ras, klasse, geslacht, seksuele geaardheid, vermogen). Respecteer de verschillende ervaringen die we allemaal naar deze ruimte brengen.


Acknowledge/Erken je onwetendheid

Je kunt niet alles weten, en dat is oké. Niemand bezit alle kennis in de wereld. Daarom is het soms beter om met een open geest zonder vooroordelen naar de ander te luisteren.


Read/Lees om je kennis uit te breiden

Je kunt niet alles weten, maar neem verantwoordelijkheid voor je eigen leren.


Embrace/Omarm het moment

Wees aanwezig, heb aandacht voor de groepsdynamiek en benoem haar in het moment. We zijn allemaal verantwoordelijk voor deze ruimte. Wees je bewust van hoe anderen reageren of niet reageren. Vraag om een "time-out" of dialoog indien nodig.


2. Leer hoe je uit te drukken tijdens de TALK


Think/Denk na voordat je praat

Geef iedereen, inclusief jezelf, de tijd om na te denken over een antwoord of een vraag voordat je gaat praten en vraag jezelf af of het delen van je gedachten op een positieve manier zal bijdragen aan het gesprek. Steek je hand op en wacht op je beurt.


Ask/Vraag als je het niet begrijpt

Kwetsbaarheid wordt gedefinieerd als een onzekerheidsrisico en emotionele blootstelling. Brene Brown stelt zelfs dat "kwetsbaarheid de geboorteplaats is van innovatie, creativiteit, leren, verantwoordelijkheid..." Als we onszelf allemaal toestemming geven om kwetsbaar te zijn in deze ruimte, doen we een bewuste poging om ruimte te creëren voor diepere betrokkenheid, zowel met onszelf als met elkaar.


Listen/Luister om te begrijpen in plaats van te luisteren om te reageren

Onze lens wordt beïnvloed door onze eigen ervaringen. We moeten luisteren naar de waarheid zoals andere mensen die ervaren en hun ervaring als de waarheid erkennen. We hoeven het perspectief van de ander niet aan te nemen, maar we moeten er nieuwsgierig naar worden en proberen te begrijpen wat ze zien en waarom ze het zo zien.


Keep/Houd het professioneel

Door open te staan voor de mogelijkheid dat onze gedachten beperkt zouden kunnen zijn.

Door kritiek niet op te vatten als een persoonlijke aanval.

Door kritiek te zien als een manier om onze manier van denken uit te breiden.

Door vragen te stellen en open te staan voor vragen.


3. SLAY op de catwak


Speak/Spreek vanuit een plaats van liefde en respect

Niets meer, niets minder.


Lean/laat angsten toe

Wanneer we geconfronteerd worden met angst, staan we op een snijvlak klaar om iets nieuws over onszelf of anderen te ontdekken. Verlaat je comfortzone en neem een risico om iets te ervaren en aan te bieden dat anders kan zijn om zo een leermogelijkheid of een leerzaam moment te creëren.


Assume/Ga ervanuit dat iedereen in deze ruimte goede bedoelingen heeft

Het controleren van onze intenties helpt ons grenzen te stellen en verantwoordelijk te zijn voor onze woorden en daden.


Yield/Oogst success

Wat hier gezegd wordt, blijft hier. Wat hier geleerd wordt, vertrekt hier.


En nu?

Dat waren alle drie de sets nog eens samengevat! Zie dit niet als allesomvattende gids die in steen gebeiteld is. Zie het als een gids met tools, hulpmiddelen die je kunt gebruiken en aanpassen afhankelijk van de situatie. Hopelijk kunnen deze tips en tricks jou helpen om moedig te zijn en brave spaces te creëren waar je ook naartoe gaat! Voor jezelf en voor anderen!


Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page