top of page
Foto van schrijverAntwerp Pride

How to BraveSpace 2/3

Vandaag gaan we naar de tweede reeks, de "TALK" kijken. Wat voor stappen zijn er en welke voorbeelden (uit de praktijk) zijn er?



2. Leer hoe je uit te drukken tijdens de TALK


Think/Denk na voordat je praat

Geef iedereen, inclusief jezelf, de tijd om na te denken over een antwoord of een vraag voordat je gaat praten en vraag jezelf af of het delen van je gedachten op een positieve manier zal bijdragen aan het gesprek. Steek je hand op en wacht op je beurt.


Ask/Vraag als je het niet begrijpt

Kwetsbaarheid wordt gedefinieerd als een onzekerheidsrisico en emotionele blootstelling. Brene Brown stelt zelfs dat "kwetsbaarheid de geboorteplaats is van innovatie, creativiteit, leren, verantwoordelijkheid..." Als we onszelf allemaal toestemming geven om kwetsbaar te zijn in deze ruimte, doen we een bewuste poging om ruimte te creëren voor diepere betrokkenheid, zowel met onszelf als met elkaar.


Listening/Luister om te begrijpen in plaats van te luisteren om te reageren

Onze lens wordt beïnvloed door onze eigen ervaringen. We moeten luisteren naar de waarheid zoals andere mensen die ervaren en hun ervaring als de waarheid erkennen. We hoeven het perspectief van de ander niet aan te nemen, maar we moeten er nieuwsgierig naar worden en proberen te begrijpen wat ze zien en waarom ze het zo zien.


Keep/Houd het professioneel

Door open te staan voor de mogelijkheid dat onze gedachten beperkt zouden kunnen zijn.

Door kritiek niet op te vatten als een persoonlijke aanval.

Door kritiek te zien als een manier om onze manier van denken uit te breiden.

Door vragen te stellen en open te staan voor vragen.


Graag wat meer info!

In dit hoofdstuk geven we je enkele extra inzichten voor iedere TALK stap.


Think

Als mensen zijn we soms emotioneler dan we zelf willen zijn. Juist daarom is het soms goed om, in plaats van onmiddellijk te reageren vanuit een emotie, een stap terug te zetten en eerst te reflecteren.

  • Wat wil je zeggen?

  • Waarom wil je het zeggen?

  • Waarom ervaar je een bepaalde emotie en heeft die invloed op de reden en/of manier waarom je iets wilt zeggen?


Voorbeeld:

Er is een discussie over een onderwerp en iemand (partij A) zegt iets onwetends. Een mogelijke reflex kan zijn dat je (partij B) er tegenin wilt gaan of dat je gefrustreerd raakt met die persoon. Probeer kalm te blijven en denk eerst na. In een brave space proberen we allemaal bij te leren. Er mag vanuit gegaan worden dat men in een brave space met goede bedoelingen komt (meer hierover in onze volgende blogpost!). Echter kunnen de gedachten-niveaus en kennis van personen verschillen, wat ervoor zorgt dat sommige mensen minder of meer kennis hebben over bepaalde thematieken. Probeer daarom begrip te hebben wanneer iemand iets onwetends zegt, er natuurlijk vanuitgaande dat diens bedoelingen zeker niet slecht of kwetsend bedoeld zijn. In een brave space stelt iedereen zich immers kwetsbaar op. Daarom is een dialoog aangaan belangrijk om te groeien en de conversatie gaande te houden. Neem dus zeker de tijd om jouw antwoord te formuleren maar vergeet niet om te beginnen met jouw gevoelens te delen.

  • Ik voelde me...

  • Wat je net zei gaf me een vervelend gevoel

  • Etc.

Door eerst over deze zaken na te denken, kan men vervolgens naar de volgende stap gaan voor beide partijen: vragen stellen.


Ask

In de vorige blogpost hebben we duidelijk gemaakt dat het oké is om niet alles te weten. Daarom is het belangrijk dat je durft te vragen om je kennis te verbreden. Het kan misschien intimiderend zijn, je voelt je misschien dom, maar in een brave space (h)erkennen we dat niet iedereen altijd op dezelfde lijn zit. Soms is een extra woordje uitleg of verduidelijking dus nodig. Als je op een beleefde en geïnteresseerde manier hulp of uitleg vraagt, is de kans groot dat er anderen zijn die je graag verder helpen. Gebruik deze gelegenheid als een leermoment en luister met een open geest naar de ander.

  • Wat wil ik weten?

  • Waarom wil ik het weten?

  • Waar komt de gedachtegang van die persoon vandaan?


Voorbeeld vervolg, partij A:

Je kunt de persoon die iets onwetends zei, vragen waarom die persoon dat zei. Vervolgens kun je vragen waar die gedachtegang/dat gedachtegoed vandaan komt. Waar haalt die persoon hun informatie? Tenslotte is het mogelijk om de persoon de correcte informatie te geven en/of de misconceptie uit te leggen en/of een mythe te ontkrachten.


Voorbeeld vervolg, partij B:

Er ontstaat een discussie over een queer onderwerp en je hebt het gevoel dat je de oorzaak ervan bent. Wat nu?

Ja, het kan gebeuren, je hebt onbedoeld iets kwetsend gezegd… Een heel natuurlijke reactie zou meteen zijn je gedachten te gaan verdedigen, maar dit zou hier niet de beste tactiek zijn. Vaak leidt zo’n reactie tot een ongewenste tegenreactie waarbij beide partijen bij wijze van spreken hun deuren sluiten.


Begin jouw volgende interactie dus met een vraag, want hier is jouw kans om te leren.

  • Zou iemand me kunnen uitleggen?

  • Hoe zou ik het anders kunnen zeggen?

  • Zou iemand me een ander voorbeeld kunnen geven?

Blijf doorvragen en twijfel er niet in om antwoorden te herhalen of te herformuleren. Het doel hier is begrijpen. Begrijpen zeg je? Ja, en dit komt vooral door te luisteren.


Listen

Luisteren in een Brave Space doe je niet om iemand te overtuigen en nog minder om een argument te winnen. Want hier zijn er geen meningen, maar wel degelijke ervaringen.

Dus in plaats van enkel te luisteren om er dingen uit te plukken die je met een tegendeel kunt bewijzen, luister je naar het hele verhaal.


Heb je al van actief luisteren gehoord? Hier zijn een paar tips om het toe te passen:

  • Geef aandacht

  • Focus op het verhaal

  • Maak oogcontact

  • Observer het lichaamstaal van jouw gesprekspartner

  • Laat zien dat je luistert

  • Laat je gezicht spreken

  • Laat de ander uitpraten

  • Doe een kleine samenvatting

En reageer altijd gepast.


Keep it professional

Het is niet altijd gemakkelijk om te beseffen en erkennen dat je het niet bij het rechte eind had of dat je kennis gebrekkig is. Het kan dus al gauw emotioneel worden.

Alhoewel we vragen om jouw emoties te omarmen, kunnen deze ook soms in de weg komen te staan of zelfs uit de hand lopen. We zullen hier niet de arrogantie hebben om de les te geven over hoe je met jouw eigen emotie omgaat, maar we kunnen je misschien een paar tips geven:

  • Deel jouw emoties (indien je je veilig voelt). Begin jouw zin met “Ik voel me…”

  • Indien het te veel wordt, geef het door. Even pauzeren mag altijd.

  • Twijfel niet om voor een paar minuten buiten te stappen. Beweging kan ons soms helpen nadenken.

  • Wees niet te streng voor jezelf of voor de ander.

  • Gebruik een pen en papier, en schrijf of teken jouw emoties.



Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page