top of page
Foto van schrijverAntwerp Pride

How to BraveSpace 1/3

We willen graag van Antwerpen (en daarbuiten) een prachtige, brave space maken. Dus… wat is een brave space eigenlijk? Wie mag een brave space creëren? Wie maakt er zo’n space? In deze serie van blogs proberen we deze vragen voor jou te beantwoorden zodat je beter begrjipt wat brave spaces zijn en hoe ook jij hieraan kan bijdragen door ze te creëren.


Brave space, watte?

Welnu, het kan worden gedefinieerd als een ruimte (fysiek of online) waar mensen zinvolle gesprekken met elkaar kunnen voeren. Ze kunnen hun meningen en persoonlijke ervaringen delen terwijl ze zich bewust zijn van en respectvol zijn voor andere mensen die misschien niet hetzelfde standpunt delen. Een open geest en (zelf)bewustzijn zijn de sleutel tot het creëren van een zogenaamde brave space. Dit betekent dat men zich bewust is van hun eigen privilege en onwetendheid. En dat bedoelen we niet op neerbuigende toon. Niemand is immers perfect, noch kunnen we alles weten. Fouten gebeuren. Het is wat ons mens maakt. En het mooie van fouten, is dat ze ons in staat stellen om te leren en het de volgende keer beter te doen!


Waarom is het belangrijk?

Door brave spaces in Antwerpen te creëren, hopen we dat iedereen dapper genoeg zal zijn om zichzelf te zijn en plaats te maken voor anderen die misschien niet dezelfde identiteit delen.

Dus, wie kan een brave space creëren? Iedereen! Je hoeft niet queer te zijn om een brave space te creëren. Sterker nog, meer dan ooit is het belangrijk dat niet-queer mensen ons helpen deze ruimtes te bouwen. Op scholen, ziekenhuizen, de werkplek, etc. Als werkgever kun je een belangrijke rol spelen. Maar ook op een heel persoonlijk, individueel niveau kun je helpen om overal om je heen brave spaces te creëren.


Oké, en hoe creeër je dat nu?

Fijn dat je het vroeg! We hebben geprobeerd een paar vuistregels samen te stellen die je op bijna elke situatie kunt toepassen. Of het nu op school, je werk of zelfs tijdens een familiediner is!


Er zijn drie overkoepelende reeksen praktijken waar we via drie verschillende blogposts op in zullen gaan. Deze blogpost zal verder ingaan op de eerste set. Wil je meer weten over de andere twee? Houd dan zeker de website in de gaten!


AN: Vergeet niet dat brave spaces voortdurend verschuiven, veranderen en evolueren. Een brave space is niet streng of statisch. Brave spaces bestaan dankzij de mensen die ze creëren en in leven houden. Het is een werkwoord, het is iets wat je doet.


Hoe te ‘brave spacen’

Wees 1) AWARE (alert) op je omgevingen, leer hoe je de 2) TALK (het gesprek) hebt en zorg ervoor dat je 3) SLAYt op de catwalk.



1. Wees AWARE (alert)


Deze stappen of ‘werktuigen’ zijn niet enkel nuttig wanneer je een brave space creeërt met anderen, maar ook als je alleen bent. Deze eerste set van 3 helpt jou om je (voor)kennis uit te breiden en je hier alert op te maken wanneer je met anderen omgaat.


Analyse/Analyseer je informatiebron

Wees je bewust van de vooroordelen om je heen (nieuwsuitzendingen, tv-programma's, collega's, familieleden, vrienden,...) als het gaat om gesprekken over LGBTQIA +, racisme of andere maatschappelijke kwesties voordat je ze in deze ruimte gebruikt.


Work/Werk aan het (h)erkennen van je privileges

Gebruik deze ruimte om je privileges te herkennen en te onderzoeken (bijvoorbeeld: ras, klasse, geslacht, seksuele geaardheid, vermogen). Respecteer de verschillende ervaringen die we allemaal naar deze ruimte brengen.


Acknowledge/Erken je onwetendheid

Je kunt niet alles weten, en dat is oké. Niemand bezit alle kennis in de wereld. Daarom is het soms beter om met een open geest zonder vooroordelen naar de ander te luisteren.


Read/Lees om je kennis uit te breiden

Je kunt niet alles weten, maar neem verantwoordelijkheid voor je eigen leren.


Embrace/Omarm het moment

Wees aanwezig, heb aandacht voor de groepsdynamiek en benoem haar in het moment. We zijn allemaal verantwoordelijk voor deze ruimte. Wees je bewust van hoe anderen reageren of niet reageren. Vraag om een "time-out" of dialoog indien nodig.


Graag wat meer info!

In dit hoofdstuk geven we je enkele concrete voorbeelden voor iedere AWARE stap.


Analyse

Het is altijd belangrijk om feiten te checken en te begrijpen wat je leest/ziet in een artikel. Neem als voorbeeld: er is een nieuwsartikel over trans vrouwen die meedoen in de sport en er wordt gezegd dat dit oneerlijk is.


Er zijn enkele vragen die je hier aan jezelf kunt stellen:

  • Wat weet ik over trans vrouwen en dit specifieke onderwerp betreft sport?

  • Wie heeft dit artikel geschreven? Is het een cisgender persoon, een trans persoon? Wat is hun kennis over trans vrouwen, hun issues? Wat is hun kennis over sport?

  • Wat proberen ze te bereiken met dit artikel? Is het puur informeel? Zelfs het meest neutraal klinkend artikel kan een onbewuste vooringenomenheid hebben dat niet in betwist wordt.

  • Wat hebben trans vrouwen over deze issue te zeggen? Heb je naar hun opinies geluisterd? Heb je trans atleten opgezocht en geluisterd wat zij zeggen?

  • Ken je trans vrouwen in de sportwereld? Weet je wat ze bereikt hebben?

Of we het nu willen of niet, onze eigen vooringenomenheid en daarmee ook die van de auteur kan en zal reflecteren in de content die men maakt. Dat is waarom het belangrijk is dat men niet enkel één artikel vertrouwt of leest, maar dat men verschillende artikels opzoekt. Zeker als het aankomt op artikels over trans personen. Vaak worden deze geschreven door cisgender personen. Goed bedoeld of niet, deze auteurs hebben geen geleefde ervaring die trans personen wel hebben. Daarnaast leiden onwetendheid en een grote misvatting van trans personen en hun issues tot incorrecte aannames. Schuyler (@pinkmantaray op Instagram) is een trans mannelijke atleet en activist die talloze posts maakt over trans personen, vooral trans vrouwen, in de sportwereld waarbij hij ook enkele mythes zoals het zogenaamde “oneerlijke voordeel” ontkracht. Hier is een link naar zo’n post.


Work

Privilege is, zoals Peggy McIntosh in haar essay “Wit Privilege en Mannelijk Privilege" beschrijft, een rugzak vol voordelen die je gekregen hebt zonder ze te verdienen, maar je krijgt deze voordelen vanwege een bepaalde identiteit die je hebt.


Het is niet altijd gemakkelijk om je bewust te zijn van je eigen privilege, omdat dat privilege vaak onopgemerkt bestaat en dan weet je dat het werkt: wanneer je er voornamelijk onbewust van bent.


Een oefening om je eigen privilege(s) te erkennen is door vragen te stellen:


Wit privilege

  • Ik kan gemakkelijk de TV aanzetten en mensen zoals mij op het scherm zien

  • Wanneer ik naar een job interview ga, is er een kleine kans dat de mensen mijn naam niet kunnen uitspreken

  • Ik kan gemakkelijk mijn emoties uiten in het openbaar zonder bang te zijn dat ik gezien wordt als een bedreiging naar anderen toe

  • Op school leer ik over mensen die uitzien zoals ik

  • Wanneer men over sociale issues spreekt, wordt mijn ervaring nauwelijk bevraagd of uitgedaagd

Cisgender privilege

  • Als ik naar een openbare wc ga maak ik me geen zorgen dat ik eruit gegooid wordt vanwege de manier waarop ik uitzie

  • Ik kan naar de gynaecoloog gaan en niemand kijkt me raar aan in de wachtruimte

  • Mijn genderidentiteit wordt nooit in vraag gesteld of belachelijk gemaakt

  • Niemand vraagt me wat voor genitaliën ik heb of hoe ik er seks mee heb

  • Ik moet geen uitgebreid psychologische evaluatie ondergaan om de basiszorg te krijgen die ik nodig heb

Mannelijk privilege

  • Ik kan ‘s nachts gaan wandelen zonder bang te zijn dat mijn veiligheid in het gedrang komt

  • Ik kan zonder T-shirt rondlopen zonder dat mensen me zeggen dat ik me moet bedekken of dat social media mijn foto’s censort

  • Mijn zelfvertrouwen wordt bijna nooit aangezien als arrogantie

  • Als ik een promotie krijg, wordt deze nooit bevraagd vanwege mijn gender

  • Ik ben niet bang dat ik ontslagen heb vanwege kinderen te hebben

Hetero privilege

  • Ik kan openlijk over mijn partner praten zonder dat mensen zich oncomfortabel voelen of dat ik ze zeggen dat ik mijn seksualiteit aandring

  • Ik kan in het openbaar hand in hand wandelen met mijn partner zonder vrees dat ik ervoor wordt lastiggevallen of zelfs aangevallen

  • Als ik mijn seksuele oriëntatie deel, wordt ik niet geseksualiseerd of uitgenodigd voor triootjes

  • Niemand probeert me te overtuigen dat ze mijn seksualiteit kunnen veranderen

  • Mijn seksualiteit wordt niet als interieur geacht of gezien als een mentale ziekte

Valide privilege

  • Als er wegwerkzaamheden zijn, kan ik gemakkelijk een omweg vinden

  • Ik hoef geen heel plan uit te werken om naar de stad te gaan omdat ik weet dat ik gemakkelijk toegang heb tot ieder gebouw

  • Mensen vragen me niet spontaan of ze me kunnen helpen zodra ze me zien

  • Mensen vragen niet of ik valide ben of dat ik een handicap fake

  • Ik ben niet bang dat ik uitgesloten wordt van sociale groepsactiviteiten


Acknowledge

Zoals we in het begin al zeiden: niemand is perfect en we kunnen simpelweg niet alles weten. Dat is oké Het is goed om dit over jezelf te erkennen en te accepteren.


Read

Lees om je kennis uit te breiden

Hier zijn enkele links en bronnen over verschillende issues die jou helpen om er meer van te begrijpen


Embrace

Als voorbeeld: je bent een docent. Het is belangrijk om de verschillende identiteiten en dynamieken in de klas te erkennen. Het feit dat je een docent bent geeft als een andere soort dynamiek dan een baas van een bedrijf zijn of lid zijn van een studentenvereniging.


Begrijp dat misschien niet iedere student toegang heeft tot een eigen computer, als ze zelfs al een computer thuis hebben. Niet alle studenten hebben twee ouders, of zowel een vader als een moeder. Misschien vieren niet alle studenten Kerstmis. Dus wanneer je over bepaalde vakanties spreekt, onthou dan dat sommige studenten andere religies hebben en dus andere dingen vieren.


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page