top of page

Di Luka / Diane Flesch (zij/haar)


Diane Flesch of Di Luka is 52 jaar. Zij is de eerste en voorlopig enige Drag King van Antwerpen. Ze heeft een dochter van 31, haar grootste liefde. Deze ras-entertainer werkte bijna 25 jaar als poetsvrouw voor het Zorgbedrijf in Antwerpen. 10 jaar geleden studeerde ze af als bejaarden-animator en momenteel hoopt ze zo snel mogelijk een uitdaging te vinden in de amusementssector. Na een uur gebabbeld te hebben met deze intelligente, grappige, down to earth en volkse persoonlijkheid, heeft Diane mijn hart compleet veroverd.

Je hebt een Joodse achtergrond, kan je hier meer over vertellen?

Flesch: Een jaar geleden contacteerde een zekere Hilal Flesch me via Facebook. Hij zei me dat hij met zijn stamboom bezig was en kwam onze familie tegen. Na zijn verhaal heb ik de Davidsster laten tatoeëren op mijn onderarm.

Hoe sta jij in het leven?

Flesch: Heel simpel eigenlijk: ‘carpe diem’. De ouderen waar ik voor werk zeggen vaak ‘Kijk kind, dit is je toekomst, als je iets wil doen, moet je het nu doen, het leven kan snel gedaan zijn. Doe wat je wil doen, anders ga je later spijt hebben.’

Hoe is jouw carrière als Drag King gestart?

Flesch: Toevallig verzeilde ik op een avond in café Que Pasa in Antwerpen. Ik ben dol op het entertainment van Drag Queens en ik werd snel een vaste klant van café Que Pasa. Het was de uitbater die me overhaalde om op te treden. Hij heeft lang moeten aandringen, maar op gegeven moment heb ik dan toch die stap gezet. De voorbereiding was zeer spannend: kostuums kopen, make-up aanbrengen, … en dat voor iemand die nog nooit een make-up tasje van dichtbij had gezien. Met de hulp van mijn dochter bereidde ik mijn performance voor. Ik was heel zenuwachtig voor mijn eerste optreden, maar het smaakte naar meer. Intussen is de kamer van Di Luka groter dan die van Diane.

Wie is je grootste inspiratiebron?

Flesch: Ik ben grote fan van Adam Lambert. Een getalenteerde en aantrekkelijke man. Hij zingt met hart en ziel, kust zijn vriendje op het podium en durft zijn wie hij is. Ik ben misschien lesbisch maar hij zou me kunnen krijgen. (bulderlacht)

Wat wil je bereiken met je rol als Drag King?

Flesch: Ik wil tonen dat het oké is om jezelf te zijn. Ik leef mijn leven en doe dat ten volle. Ik geniet hier zo hard van. Ik ben begonnen op mijn 42ste en heb misschien een beetje spijt dat het zo laat was. Ik voel soms mijn beperkingen. Mijn knieën gaan niet meer zo goed mee. Een split moeten ze van mijn niet verwachten. (lacht)

Krijg je soms te maken met vooroordelen?

Flesch: Mijn vrienden kennen me al heel lang en zijn me nooit anders beginnen bekijken: ‘We wisten wel dat gij een specialleke waart’ kreeg ik vaak te horen. Mijn vader zaliger zei me ‘das iet vur ouw è’. Hij was 85 jaar en heeft er nooit een punt van gemaakt. Mijn dochter, vindt het fantastisch en is trots dat ik de eerste Drag King van ’t stad ben. Mijn broers maken af en toe onnozele grappen waarop mijn dochter repliceert: ‘ze zijn gewoon jaloers mama want ge zijt ne veel knappere vent.’ En dat is ook waar! (bulderlacht)

Hoe ga je zelf om met kwetsende woorden of vooroordelen?

Flesch: Ik ben een gevoelig meiske. Ik probeer dat weg te steken maar diep van binnen bloed ik soms. Ik werd vroeger gepest omdat ik klein en struiser was, mama had niet veel centen. Je blijft dat meenemen en dat maakt me soms wat onzeker. Ik probeer dat niet te tonen maar als ze er echt over gaan, heb ik een antwoord klaar.

Wat maakt je blij?

Flesch: Mijn dochter, ze deed al zoveel voor mij. Daarnaast: muziek. Als ik een slechte dag heb, zet ik de onnozelste plaat op, bijvoorbeeld ‘Love boat’ van K3, dan vergeet ik alle zorgen.

Hoe zouden jouw dierbaren je typeren?

Flesch: Mijn dochter zou me omschrijven als een ‘prettig gestoorde mama’. Een heel lieve mama, soms een strenge mama en… een ‘tietenzot’ (lacht), ze is 31 dus ze mag dat zeggen. Mijn beste vrienden zouden me gekscherend omschrijven als een homo (lacht). Ik heb van die automatische signature moves met mijn handje.

Wat was voor jouw de grootste ontgoocheling toen je opgroeide?

Flesch: Ware liefde, ik denk niet dat het bestaat voor mij.

De corona-pandemie heeft veel impact gehad op onze maatschappij. Wat heb jij ervan geleerd?

Flesch: Ik ben bewuster beginnen omgaan met mijn ouderen, omdat ze heel kwetsbaar zijn en niet meteen iemand kunnen knuffelen.

Wat betekent ‘queer’ zijn voor jou?

Flesch: Het is zalig om in een café terecht te komen, een zalige vriendenkring op te bouwen en jezelf te zijn. Ik draag graag hemd en das, ook als Diane. Uitgaan, zonder veroordeeld te worden, is bevrijdend.

Wanneer was de laatste keer dat je je kwetsbaar voelde?

Flesch: Gisteren op mijn werk. Ik zit in mijn menopauze en het was warm. Ik deed een short aan. In de eetzaal zag ik oudere mensen bedenkelijk kijken naar de tatoeages op mijn benen. Ik bleef vriendelijk, zei ‘hallo’ maar ze draaiden hun hoofd, dat kwetst.

Wat zou je zeggen tegen je jongere zelf?

Flesch: Dat kindje moet je zeker nemen, die vent moet je sneller buiten gooien (lacht) en begin al maar dassen te sparen want je gaat ze nodig hebben.

Waar word je verlegen van?

Flesch: Mooie vrouwen. Ik kan niet in hun ogen kijken. Het is dan ook een wonder dat ik een aantal vriendinnen heb gehad (lacht).

Hoeveel keer ben je al echt verliefd geweest.

Flesch: Drie keer. Ik dacht: ‘daar wil ik mee trouwen’.

Wat is je grootste angst?

Flesch: Om alleen oud te worden. Ik zie dat veel bij alleenstaande bejaarden en dat is toch niet leven waar ik voor zou kiezen.

Wat was de grootste strijd in je leven? Welke levensles putte je eruit?

Flesch: Uit de kast komen. Mijn dochter was 2 jaar toen ik het besefte. Er ging vanalles door me heen. Ik vroeg me af of ik wel een goede mama ging zijn en had schrik dat mijn dochter op school zou uitgelachen worden. Ik ben vervolgens een jaar gaan babbelen met iemand van de Free Clinic (Free Clinic richt zich al meer dan 40 jaar op de meest kwetsbare stadsbewoners. nvdr). Hij heeft me op een bepaald moment gezegd: ‘wat denk je nu, dat je dochter blijer gaat zijn met een gelukkige lesbische mama of een ongelukkige hetero mama?’. Zijn woorden hadden me wakker geschud en toen heb ik de stap gezet. Ze is ondertussen nog steeds gelukkig met mij.

Hoe voel je jezelf in je lichaam?

Flesch: Er mogen wat kilo’s af. Ik heb heel veel last gehad van mijn menopauze en kreeg zware bloedingen van mijn maanstonden. Mijn baarmoeder moest er uit .Dit gebeurde in februari van dit jaar en sindsdien kwamen er wat kilo’s bij. Aan de andere kant is het leven te schoon om alles te laten. En mijn ‘oudjes’ zeggen altijd: ‘Diane als je ouder wordt, mag je niets meer eten van meneer doktoor dus doe het nu maar.’ (lacht)

Vind je dat je hard bent voor jezelf?

Flesch: Ik ben zeker hard voor mezelf. ‘Dat mag je echt niet meer zeggen’ ‘Let daar een beetje meer op.’ ‘Zou je die cola echt nu wel drinken?’ Soms ben ik hard maar ik zie mezelf graag.

Hoe definieer je liefde?

Flesch: Twee mensen die onvoorwaardelijk alles voor mekaar doen en alle goede en slechte punten erbij nemen. Een mens is niet perfect en iedereen maakt fouten.

Wat betekent #NotJustWords voor jou?

Flesch: Geen woorden maar daden. Het is jammer dat nog steeds veel mensen niet zien dat we ook maar gewoon door het leven proberen te gaan. Wij hebben ook broers, zusjes, kinderen. Wij hebben mensen waar we voor moeten zorgen en betalen onze belastingen. Ik moet ook opstaan om tegen 7 u. te gaan werken. Het enige dat ik anders doe, is met hetzelfde geslacht naar bed gaan. Zijn we daarom zo anders? Ik denk het niet.

De snelle vragenronde:

 1. Zee of Bergen? Zee.

 2. Hoofd of buik? Hoofd.

 3. Dag of nacht? Nacht.

 4. Stad of den buiten? Stad.

 5. Water of vuur? Water.

 6. Hier of daar? Hier.

 7. Terug- of vooruitblikken? Vooruit.

 8. Dromer of realist? Van beiden een beetje iets.

 9. Introvert of extravert? Extravert.

 10. Lust of Liefde? Liefde.

Trail Of Stories loopt dit jaar de hele maand van 1 tot met 31 augustus 2021. (wandelduur ongeveer 2 uur)

Dit jaar kan je de verhalen ontdekken van Saskia De Coster, Ingrid Neven en haar gezin, Sidi Larbi Cherkaoui, Inge Onsea, Ann Wauters, Samuel Dali, Charlie De Wulf, Luigina Cristian, Nabeel Waqar & Hasib Khalid, Gael Leung Chong Wo, Jason Piselé en Maggy Doumen.

HOE WERKT HET

 1. Ga naar de foto in het straatbeeld waar jij meer wil over weten.

 2. Neem je smartphone bij de hand en scan de QR-code

 3. Je komt meteen op onze site terecht. Daar lees je het verhaal achter de foto en kan je een interview bekijken met de persoon op de foto.

WAAR VIND JE DE PORTRETTEN?

1 Sint-Jansplein Sint-Jansplein, 2060 Antwerpen  : Gael 2 De Coninckplein De Coninckplein, 2060 Antwerpen : Di Luka 3 Centraal Station Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen : Haseeb en Nabeel  4  Village – Operaplein Operaplein 1, 2000 Antwerpen : Ann Wauters 5  Stadspark Rubenslei, 2018 Antwerpen : Saskia De Coster 6 Mechelseplein, 2000 Antwerpen  Jason ¨Piselé 7 MUHKA Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen : Charlie Dewulf 8 Sint-Andrieskerk Sint-Andriesstraat 5, 2000 Antwerpen : Inge Onsea 9 Meir /Wapper , 2000 Antwerpen : Luigina  10 Hendrik Conscienseplein Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen : Sidi Larbi 11 Grote Markt Grote Markt, 2000 Antwerpen : Maggy Doumen 12 Oude leeuwenrui Oude leeuwenrui, 2000 Antwerpen : Ingrid, Inge, Pia en Pim 13 MAS Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen : Samuel Dali 

Een pittige wandeling, kortom, vol boeiende ontmoetingen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page