top of page

‘Trail of Stories’ 2022 – Interview met Johanna Pas



Johanna Pas (zij/die) is het hart en de ziel van boekhandel Kartonnen Dozen, is dichteres en activiste. Ze is één van de gezichten van de Trail of Stories dit jaar.


“Als ik denk aan Queertopia zie ik een groot huis waarin alles samenkomt. Er is plaats voor een boekhandel met oude en nieuwe boeken over onze gemeenschap maar er is ook een archief dat vertelt over de weg die we al hebben afgelegd. Op die manier houden we onze geschiedenis bij, want we weten vaak meer over de strijd in andere landen dan over de situatie van de LGBTQIA+-gemeenschap bij ons.

Er is in dat huis ook een café en er zijn ruimtes voor mensen die op de vlucht zijn en er tijdelijk willen verblijven. Of gewoon voor mensen die even tot rust willen komen. Er is ook een psychologenpraktijk die gespecialiseerd is in het werken met mensen uit onze gemeenschap. Dat bestaat vandaag allemaal wel, maar verspreid. Ik droom van een plek waar al die kennis, geschiedenis, wijsheid en menselijkheid samenkomt. Zelfs al leven we in de verre utopische toekomst in een open wereld waarin iedereen gelijk is dan nog zullen we zo’n plaats nodig hebben om mekaar te ontmoeten. Want onze geschiedenis bestaat niet enkel uit problemen maar ook uit vreugde.”


Je winkel is naast Het Roze Huis, Den Draak en tegenover Çavaria en de holebib. Je Queertopia is dus niet veraf?


Dat zou kunnen, maar praktisch is het niet makkelijk om er een eenheid van te maken. Er komen vaak mensen in Kartonnen Dozen met een zorgvraag of vraag naar info buiten de openingsuren van de andere organisaties. Een winkel is opener, letterlijk en figuurlijk. Daarom zou het beter zijn om alles onder één dak te brengen zodat je ook verplicht bent om onderling overleg te plegen. Bovendien moet Kartonnen Dozen binnenkort verhuizen omdat onze huur afloopt. Als er mensen zijn met tips om ons onderdak te geven, ze zijn zeer welkom.


Welke boeken worden er gelezen in jouw Queertopia?


De boeken die mensen nodig hebben. Er is geen verplichte canon. Iedereen heeft behoefte aan andere verhalen en je moet de kans krijgen om je eigen bibliografie te ontdekken en samen te stellen. Voor sommigen is dat puur ontspanning voor anderen is het een groeiproces. Er zijn in mijn Queertopia wel veel leesclubs en schrijfworkshops volgens ieders smaak.


Je Queertopia doet me ook een beetje denken aan het Schwules Museum in Berlijn.

Daar ben ik nog niet geweest, maar als we groot mogen dromen dan mag een museum er ook bij. (lacht) En een theaterzaal. Het huis – het mag een kasteel zijn met veel ramen – staat in een groot park of bos waar je tot rust kan komen. Mensen mogen er ook hun caravan zetten als ze willen.


Komen er auteurs op bezoek in het kasteel?


Ik zou het tof vinden mocht Tom Lanoye eens langskomen voor een lezing. En een aantal overleden auteurs mogen terug tot leven komen. De iconen van de beweging die echt iets veranderd hebben, zoals Andreas Burnier, bijvoorbeeld, of Leslie Feinberg. Hoewel ik er tegen ben om voorbeelden te idealiseren. Iedereen is menselijk en we moeten mekaar op een gelijkwaardige manier ontmoeten. Dat is eigenlijk nog het belangrijkste in mijn Queertopia.


TRAIL OF STORIES


Tijdens Antwerp Pride kan je op reis door de stad op zoek naar boeiende portretten van mensen uit de LGBTQIA+ gemeenschap en hun allies. Trail of Stories is terug, met een nieuw parcours, nieuwe portretten, nieuwe verhalen en is net zo verrassend als vorig jaar. Op meer dan vijftien plekken in de stad vind je grote portretten, gemaakt door fotograaf Noortje Palmers. Het is weer een bonte mengelmoes van een aantal bekende en minder bekende mensen uit onze gemeenschap.


Dit jaar stelden we hen de vraag: hoe ziet jouw Queertopia eruit? Op basis van hun verhaal bewerkte illustrator Mattias De Leeuw de verschillende fotoportretten tot een mooi en inventief kunstwerk. Via een QR-code kom je achter het verhaal van de geportretteerde, of lees je het verhaal op antwerppride.com. Het zijn allemaal inspirerende en soms ontroerende verhalen over menselijke dromen van een ideale LGBTQIA+ samenleving. Trail of Stories is te zien van 1 augustus t/m 31 augustus. Dus wrijf je beentjes in, zoals we hier in Antwerpen zeggen, en paradeer langs de Trail of Stories!


HOE WERKT HET ?

  1. Ga naar de foto in het straatbeeld waar jij meer wil over weten.

  2. Neem je smartphone bij de hand en scan de QR-code

  3. Je komt meteen op onze site terecht. Daar lees je het verhaal achter de foto en kan je een interview bekijken met de persoon op de foto.

OTHER STORIES


Dit jaar kan je de verhalen ontdekken van Michiko, Nicola Brajato, Hannes & Liesbeth, Matthias De Roover, Liliane Saint-Pierre, Marleen Hufkens, Gregory Frateur, Johanna Pas, Anneke & Pascale, Dena Vahdani en Sem Lenau.

De ander Stories vind je hier:


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page