top of page

Tayo Oyesanya (VGT)


“We moeten elkaar leren aanvaarden zoals we zijn”

Wie is Tayo Oyesanya. Verhuisde op zijn 23ste van Nigeria naar België

Personal trainer bij Fitality

Toen Tayo voor zijn studies naar België kwam, was hij niet van plan hier eeuwig te blijven. Na zijn studies zou hij teruggaan naar zijn thuisland Nigeria. Maar nadat hij er werd gearresteerd omwille van zijn geaardheid, besloot hij om toch terug te keren naar België en hier een leven op te bouwen.

Over zijn verhuis van Nigeria naar België

“Soms zag ik wekenlang niemand”

“Ik ben geboren en opgegroeid in Lagos, een stad in Nigeria. Op mijn 23ste ben ik naar België verhuisd voor mijn studies Maritiem en logistiek transport. Mijn vader had me gepusht om die studies te doen, het was niet per se mijn droom om in de logistieke sector terecht te komen. In het begin vond ik het best moeilijk om mijn draai te vinden in België. Tijdens mijn studies had ik nog veel contact met mijn klasgenoten, maar nadat we afstudeerden, hebben veel van hen België verlaten. Ik was een van de enige die besloot om hier te blijven. Anderhalf jaar lang heb ik geïsoleerd geleefd, dat was echt deprimerend. Soms zag ik gedurende een week of twee weken helemaal niemand, behalve in de fitness. Tot ik Willem ontmoette, iemand die me heel nauw aan het hart ligt. Hij heeft me mee op sleeptouw genomen, en dankzij hem heb ik veel nieuwe mensen leren kennen.”

Over zijn arrestatie

“Het waren de meest beangstigende uren van mijn leven”

“Ik denk niet dat mijn ouders vroeger wisten dat ik homo ben, al denk ik wel dat mijn mama altijd een vermoeden heeft gehad. Tijdens mijn studies ben ik een tijdje terug naar Nigeria gegaan om research te doen voor mijn thesis. Vlak voor ik terug naar België zou vertrekken, werd ik gearresteerd door de politie. In Nigeria is homoseksualiteit illegaal, en de politie vond allerlei bezwarend materiaal in mijn gsm. Ik heb maar een dag in de gevangenis gezeten, maar het waren de meest beangstigende uren van mijn leven. Ik wist niet wat er met mij zou gebeuren en hoe lang ze mij daar zouden houden. Gelukkig heeft mijn mama de politie kunnen omkopen en werd ik weer vrijgelaten. Toen kon ik natuurlijk niet anders dan mijn mama de waarheid vertellen. Mijn vader weet het tot op de dag van vandaag nog steeds niets.

Eens terug in België heb ik asiel aangevraagd en gekregen. Eigenlijk was het altijd mijn plan geweest om na mijn studies terug te keren naar Nigeria, maar na mijn arrestatie wist ik dat dat geen optie meer was. Ik ben enig kind thuis en mijn mama is mijn beste vriendin. De gedachte dat ik haar niet meer zou zien, was verschrikkelijk. Pas drie jaar later hebben we elkaar teruggezien. We hebben elkaar ontmoet in Ghana, omdat dat land iets homovriendelijker is.”

Over liefde en seks in de homogemeenschap

“Als je hart wordt gebroken, is seks soms het enige toevluchtsoord”

“In België kon ik eindelijk openlijk ontdekken wie ik was, en experimenteren met mijn seksualiteit. Thuis had ik daar nooit de kans toe gekregen. Ja, seks is heel overheersend in de gay community, maar wij worden nu eenmaal gedreven door hormonen. Al denk ik dat veel mannen ook gewoon op zoek zijn naar liefde. En als je hart gebroken wordt, is seks soms het enige toevluchtsoord, omdat het onmiddellijke voldoening geeft. Ik ben de liefde van mijn leven helaas nog niet toegekomen, maar ik denk en hoop nog steeds dat dat nog wel zal komen.”

Over zijn zoektocht naar zichzelf

“Het is niet altijd makkelijk om voor jezelf op te komen”

“Ik ben nog steeds bezig met mezelf te vinden. De laatste twee jaren is die zoektocht nog veel meer uitgesproken dan vroeger. Het is niet altijd makkelijk om op je eigen benen te staan en voor jezelf op te komen, zeker niet als er mensen zijn die je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Maar ik heb het gevoel dat dat makkelijker wordt naarmate ik ouder word en meer levenservaring krijg. Zo heb ik een paar jaar geleden mijn job in een logistiek bedrijf opgegeven en ben ik als personal trainer gaan werken. Ik kijk dan ook enorm op naar mijn vader. Hij had vroeger een bedrijf dat failliet is gegaan, maar hij is nadien weer recht gekrabbeld. Hij heeft een sterke persoonlijkheid en veel doorzettingsvermogen, dat bewonder ik aan hem.”

Over de Black Lives Matters-betogingen

“Het is niet altijd makkelijk om te begrijpen wat je niet kent. Maar we moeten het proberen”

“Iedereen die op straat kwam om te protesteren voor de Black Lives Matter-beweging, dat was een mooi, maar ook overweldigend moment. Alle pijn die ik ooit heb gevoeld, de discriminatie waar ik al mee te maken krijg, dat was plots heel uitgesproken en in your face. Maar het was fijn om te zien dat iedereen wakker werd geschud, ook de blanken, en dat zij ook mee wilden strijden, ook al zullen ze nooit helemaal weten wat wij voelen.

Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn. Er zijn ook nog steeds veel mensen die niet kunnen vatten dat je verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht. Ik begrijp dat, het is niet altijd makkelijk om begrip op te brengen voor iets dat je zelf niet kent. Maar we moeten het toch proberen, of het nu om ras of homoseksualiteit gaat. Het is niet omdat wij sommige dingen op een andere manier zien, dat we elkaar niet kunnen aanvaarden zoals we zijn.”

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page