top of page

Maggy Doumen (zij/haar)


Maggy Doumen (73) is een trotse mama, oma en een ontzettend spraakzame en actieve vrouw. Na een leven vol activisme, zetelt ze nog steeds in de raad van bestuur van çavaria en is ze actief als Regenboogambassadeur, waarbij ze opkomt voor de rechten van LGBTIQA+ ouderen.

Maggy, stel jezelf eens voor.

Doumen: Ik ben een kind van mei ’68 (De mei-revolte van 1968 was het hoogtepunt van een golf van studentenprotest en stakingen. Kop van Jut waren de machthebbers, de politie, de vastgeroeste structuren, de bedrijfsleiders. nvdr). Het deed me besluiten om op te komen voor een rechtvaardige en solidaire wereld. Ik werd lid van de Partij van de Arbeid. Ik heb er nog geen dag spijt over gehad.

Hoe kwam jij uit de kast?

Doumen: Na 18 jaar huwelijk, op mijn 44 jaar, besefte ik dat ik lesbisch was. Ik heb vrij snel de stap gezet om te scheiden. De kinderen reageerden verrast, maar na een goed gesprek reageerden ze zeer positief. Ik ben nu 27 jaar samen met mijn vrouwelijke partner.

Wat is jouw levensvisie?

Doumen: Ik ben atheïst, al heb ik vroeger nog godsdienstwetenschappen gestudeerd. Vanaf het ogenblik dat ik nadacht over de zin van een heleboel zaken die men de gemeenschap voorlegde, ben ik beginnen twijfelen. Er werd op school veel voor me gebeden, maar dat heeft helaas niet geholpen. (lacht) Ik heb een marxistische visie op de realiteit.

Hoe jong of oud voel je je?

Doumen: (lacht) Ik voel me alleszins jong genoeg om met een aantal andere mensen nog een nieuwe vzw op te richten: de Rainbow Ambassadors.

Wat willen jullie hiermee bereiken?

Doumen: Wij willen een gezicht en een stem geven aan LGBTQIA+ senioren. Zij vormen een vergeten groep. Vergeet niet dat veel ouderen op het einde van hun leven, wanneer ze de eigen woning verruilen voor een plek in een verzorgingstehuis, terug de kast in gaan. Men heeft schrik om gepest te worden. Je bent als oudere in een tehuis zeer erg zorgafhankelijk en dan zwijg je soms… voor de lieve vrede. Met de Rainbow Ambassadors willen we een sfeer van openheid en diversiteit creëren in de ouderensector. Inclusie moet iets vanzelfsprekend worden. Zeg nu zelf: waarom zou je op hoge leeftijd terug een dubbelleven moeten gaan leiden?

Bestaan er ook vooroordelen bij personeel en directie?

Doumen: Zeer zeker. Je hoort maar al te vaak: ‘wij hebben geen problemen met LGBTQIA+ mensen, maar er zijn er hier geen.’ Het personeel weet het simpelweg niet want veel ouderen gaan terug de kast in want ‘op een bepaalde leeftijd moet je niet meer spreken over seksualiteit en al zeker niet over homoseksualiteit of transseksualiteit’. Met de Rainbow Ambassadors willen we volop informatie bieden aan zorgpersoneel. We peilen tijdens onze lessen naar de ervaring met LGBTQIA+ mensen. Nagenoeg de helft zegt dat ze iemand kennen die homo of lesbisch is. Wanneer je spreekt over transpersonen, dan valt dit terug naar een schamele 4 à 5%. Dat is bitter weinig. Beeld je in hoe een zorgkundige een transpersoon in een rusthuis zal opvangen of verzorgen. We proberen tijdens de infosessies een transpersoon te laten aansluiten. Deze aanpak werkt: wanneer je iemand persoonlijk ontmoet, dan verdwijnen vaak de vooroordelen.

Wat maakt je blij?

Doumen: Ik ben blij wanneer het vooruit gaat en dat er meer belangstelling ontstaat voor het werk dat we doen. Wanneer ik tijdens een infosessie spreek met een oma die vertelt over haar kleinzoon die graag met meisjeskleren rondloopt, dan ga ik in gesprek met die oma.

Op persoonlijk vlak word ik blij als het goed gaat met mijn partner, kinderen en kleinkinderen. Ze zijn kwetsbaar. Ik heb twee kleinkinderen die twee mama’s hebben en ik zie welke problemen dat met zich meebrengt op school. Ze moeten soms antwoorden geven en ze kunnen dat perfect. Je ziet dat het niet zo evident is voor onderwijzend personeel, de school of de andere ouders.

Hoe zou jouw partner je typeren?

Doumen: Mijn partner ziet me als een persoon met een sterk sociaal engagement en politiek bewustzijn. Daarnaast: rationeel maar uitermate kwetsbaar wanneer het gaat over mijn dierbaren.

Ben je hard voor jezelf?

Doumen: Ik denk dat ik al vrij harde keuzes heb moeten maken in mijn leven. Ik heb in mijn familie weinig geluk gehad met gezondheid. Ik heb op korte tijd mijn oudste broer van 12 jaar zien sterven na een lange ziekte. Een jaar later zag ik mijn grootmoeder die thuis inwoonde sterven. Nog een jaar later is mijn vader gestorven. In die tijd, werd niet gedacht dat kinderen daar problemen mee konden hebben. Ze zagen de miserie bij mijn mama maar ik kon geen weg met mijn gevoelens. Ik heb daar veel ‘opstellen’ over geschreven op school, maar niemand heeft geholpen met de verwerking. Ik vond het heel moeilijk om in zo een klimaat te leven aangezien ik weinig kon delen. Een tweede zwaardere keuze was in Mei ’68. Toen ik koos om het luxeleven dat ik had achter te laten en mezelf te engageren voor de onderlaag van de maatschappij. De derde harde keuze is uiteraard de beslissing om mijn zekere status als getrouwde vrouw met twee kinderen achter te laten.

Wat betekent ‘queer’ zijn voor jou?

Doumen: Ik kan me uiten zoals ik dat zelf wil. Ik heb mijn draai in het leven gevonden.

Wanneer voelde je je voor het laatst kwetsbaar?

Doumen: Ik maak zoals iedereen fouten. Dat heeft een weerslag gehad op levens van sommige mensen. Ook op het leven van mijn ex-man en kinderen. Dat vind ik heel spijtig en het laat me nog steeds kwetsbaar voelen. Ik kan me ook kwetsbaar voelen als ik in nieuwe groepen kom. Je moet telkens je coming-out doen en zeggen wie je bent. Dat is toch altijd een stap die je moet zetten hoor. Als ik in een dienstenscentrum onze foto-expo ga ophangen, en ik hoor in de zaal mensen commentaar geven op hoe ik eruit zie, dan vind ik dat niet zo leuk. Ik heb soms echt de indruk dat ik er soms zit als een aap in de zoo. Ik kan er natuurlijk wel tegen, anders moet ik dit werk niet doen

Hoe voel je jezelf in je lichaam?

Doumen: Ik voel me goed gelijk ik ben. Ik heb natuurlijk de kwaaltjes van mijn leeftijd. Ik voel me niet als iemand van 40, ik voel me jong maar aan de andere kant, kan ik de rimpels niet verstoppen.

Hoe definieer je liefde?

Doumen: Dat is voor mij in de eerste plaats warmte, een thuis hebben en zeer goede communicatie met je partner. Ik voel bij liefde ook een grote bezorgdheid voor de ander. In een goede relatie moeten meningsverschillen kunnen.

Wat betekent #NotJustWords voor jou?

Doumen: Het betekent op zijn minst dat woorden en daden overeen moeten komen. Je kan geen speeches geven en in realiteit iets helemaal anders doen. Je moet op een consequente manier leven. Nu ik dit zo zeg, wil ik toch een belangrijke nuance aanstippen: soms kan het niet. Neem nu bijvoorbeeld een jongere met een migratie-achtergrond. Bij deze mensen zien we soms dat er twee levens geleid worden: eentje met de natuurlijke familie en een tweede leven met gelijkgezinden, eentje waar men écht zichzelf kan zijn. Een mens heeft dat nodig, zichzelf kunnen zijn.

De snelle vragenronde:

 1. Zee of Bergen? Zee.

 2. Hoofd of buik? Hoofd.

 3. Dag of nacht? Dag.

 4. Stad of den buiten? Stad.

 5. Vuur of water? Water.

 6. Hier of daar? Hier.

 7. Terug of vooruit blikken? Vooruit blikken.

 8. Dromer of realist? Realist.

 9. Introvert of extravert? Extravert.

 10. Lust of Liefde? Liefde.

Trail Of Stories loopt dit jaar de hele maand van 1 tot met 31 augustus 2021. (wandelduur ongeveer 2 uur)

Wie doorheen Antwerpen loopt zal niet alleen onze vlaggen zien hangen, binnenkort staan ook terug nieuwe portretten van Noortje Palmers met pakkende verhalen opgesteld. Ontdek ze alle 13. Je kan zelf het traject wandelen wanneer jij dat wil, met de vrienden uit jouw bubbel.

Wandel door de stad op zoek naar dertien grote portretten van fotografe Noortje Palmers + 1 groot portret van Birde Vanheerswynghels aan de gevel van het M HKA.

Op die manier brengen we dertien bijzondere verhalen van mensen uit de Antwerpse LGBTQIA+ gemeenschap en allies. Dit jaar kan je de verhalen ontdekken van Saskia De Coster, Ingrid Neven en haar gezin, Sidi Larbi Cherkaoui, Inge Onsea, Ann Wauters, Samuel Dali, Charlie De Wulf, Luigina Cristian, Nabeel Waqar & Hasib Khalid, Gael Leung Chong Wo, Jason Piselé, Maggy Doumen.

HOE WERKT HET

 1. Ga naar de foto in het straatbeeld waar jij meer wil over weten.

 2. Neem je smartphone bij de hand en scan de QR-code

 3. Je komt meteen op onze site terecht. Daar lees je het verhaal achter de foto en kan je een interview bekijken met de persoon op de foto.

WAAR VIND JE DE PORTRETTEN?

1 Sint-Jansplein Sint-Jansplein, 2060 Antwerpen  : Gael 2 De Coninckplein De Coninckplein, 2060 Antwerpen : Di Luka 3 Centraal Station Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen : Haseeb en Nabeel  4  Village – Operaplein Operaplein 1, 2000 Antwerpen : Ann Wauters 5  Stadspark Rubenslei, 2018 Antwerpen : Saskia De Coster 6 Mechelseplein, 2000 Antwerpen  Jason ¨Piselé 7 MUHKA Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen : Charlie Dewulf 8 Sint-Andrieskerk Sint-Andriesstraat 5, 2000 Antwerpen : Inge Onsea 9 Meir /Wapper , 2000 Antwerpen : Luigina  10 Hendrik Conscienseplein Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen : Sidi Larbi 11 Grote Markt Grote Markt, 2000 Antwerpen : Maggy Doumen 12 Oude leeuwenrui Oude leeuwenrui, 2000 Antwerpen : Ingriid, Inge, Pia en Pim 13 MAS Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen : Samuel Dali 

Een pittige wandeling, kortom, vol boeiende ontmoetingen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page