top of page

Inge Onsea (zij/haar)


Dag Inge! De vlag waaronder de Pride dit jaar vaart is #notjustwords. Daarom leek het ons fijn om te beginnen met deze vraag: beschrijf jezelf in drie woorden!

Inge : Oh, dat is een gemakkelijke vraag. Gepassioneerd. Positief, soms op het irritante af. En… open-minded.

Je noemt jezelf niet queer, maar ‘very straight’. Heel bijzonder dat we je in dit kader mogen interviewen.

Inge : Ik heb me van jongs af aan nauw verbonden gevoeld met de holebi-gemeenschap. Ik herinner me de gay vader van mijn allereerste vriendje. En als vijftienjarige belandde ik eens in een gay discotheek. Het was allemaal evident voor me. Helaas is het dat niet voor iedereen, maar voor mij wel. Het is wellicht een kwestie van opvoeding, ik zie diezelfde relaxte houding ook bij mijn eigen kinderen.

Je stipt meteen een belangrijk thema aan. Schenk je in je opvoeding bewust aandacht aan de LGBTQIA+ waarden?

Inge : Goh, nee, die openheid en dat belang van acceptatie, dat zijn gewoon basiswaarden. Ik heb dat zelf meegekregen van mijn moeder en geef dat nu spontaan mee aan mijn kinderen. Ik herinner men een gesprekje met mijn kinderen in de auto. Ze waren toen vier en vijf jaar oud. De jongste vraagt aan de oudste: ‘heb jij een vriendin?’ En de oudste zegt: ‘nee, ik vind geen enkel meisje leuk’. Waarop de jongste zegt: ‘maar je kan ook verliefd worden op een jongen’. Die oudste dan aan mij: ‘dat kan toch niet, mama!’ Ik stelde toen resoluut dat dit wel kon. De kinderen gingen heel licht met het thema om. Toen besefte ik dat het blijkbaar wel heel normaal was voor mijn kinderen, ik moet daar weinig uitleg over geven.

Denk je dat het voor de kinderen nu een stuk makkelijker is dan vroeger?

Inge : We staan in België heel ver, als je kijkt naar bijvoorbeeld de rechten voor homo’s. Maar toch is er nog altijd heel veel angst. Angst voor het onbekende, voor dat wat je niet begrijpt. Iets niet begrijpen is niet erg, maar elkaar respecteren is belangrijk. Daarom is het zo belangrijk om een gay pride te organiseren. Een moment waarop je kan zeggen: hier zijn we!

Jij trekt je eigen open geest ook door in je werk. Vertel eens.

Inge : Inderdaad, met Essentiel Antwerp (het beroemde modelabel van Inge Onsea nvdr) steunen wij al jaren Antwerp Pride. We ontwerpen het T-shirt waarvan de opbrengst naar Antwerp Pride gaat. Daarnaast besteden we hieraan veel aandacht op onze social media.

Vind je dat er in de kledingindustrie nog meer acties zouden moeten worden ondernomen?

Inge : Ik denk dat de kledingindustrie net een van de weinige plekken is waar net wel al veel aandacht is voor het thema. Er zijn bijvoorbeeld heel veel kledingmerken die de Pride steunen. Ik denk dat we daarin wel een beetje voortrekkers zijn.

Dit wordt het vierde jaar dat jullie T-shirts gaan ontwerpen. Jullie kiezen vaak voor vrolijke designs.

Inge : Ja, dat vind ik belangrijk. Dat je een strijd voert met een zekere luchtigheid, een beetje ludiek.

Heb jij het idee dat België als een gidsland zou moeten fungeren voor landen waarin er nog lang niet zoveel vrijheid is?

Inge : Goh, ik denk dat België dat niet alleen kan doen. Het is goed dat België samen met andere EU-landen een standpunt heeft ingenomen, maar ik denk echt dat er ook acties en sancties moeten opgezet worden. Ik vind: als je eenmaal lid bent en geld krijgt van de Europese Unie, moet je je houden aan de mensenrechten en aan de waarden van de EU.

De kritiek die West-Europese landen wel eens krijgen is dat ze zich superieur opstellen. Wie zijn wij om…?

Inge : Om mensenrechten te verdedigen? Nee, daar zou niet over getwijfeld mogen worden. En de enige manier om discriminatie uit de wereld te helpen, is door de onwetendheid weg te werken, door te communiceren. Ziedaar weer het belang van opvoeding. Dat is net het probleem in Hongarije, waar ze willen dat kinderen voor hun achttien jaar niet in contact komen met het thema. Dit is schrijnend.

In die zin kan kledij natuurlijk een heel bepalende rol spelen. Omdat de manier waarop je je kleedt ook aangeeft hoe je je wilt profileren.

Inge : Ja, inderdaad. Kledij helpt je om jezelf te zijn. En ik herinner mij een mooie anekdote uit de Pride vorig jaar. We stonden daar met een standje met T-shirts, en plots kwam er een jongetje van een jaar of vijftien langs, die echt had gespaard voor zo’n T-shirt. En die zei mij: ‘Ik ben nog niet echt uit de kast gekomen, alleen mijn ouders weten het. Welk T-shirt zou volgens u het best bij mij passen? Ik wil het echt dragen, zodat ik er vanaf nu voor kan uitkomen.’ Ik vond dat zo vertederend, zo mooi, dat zo’n stomme T-shirt wel het leven van die jongen veranderde. Ik krijg er nog altijd kippenvel van.

Ik ook! Ben je hoopvol voor de toekomst?

Inge : Ja, want een van mijn sleutelwoorden is ‘positief’! Ja, dus, en ik denk dat er in de wereld nog altijd veel meer goede dan slechte mensen zijn. En met kleine stapjes komen we vooruit.

De snelle vragenronde:

 1. Zee of bergen? Zee.

 2. Hoofd of buik? Buikgevoel.

 3. Dag of Nacht? Nacht. Ik ben geen ochtendmens.

 4. Stad of dorp? Stad.

 5. Vuur of water? Vuur! Passie.

 6. Introvert of extravert? Extravert.

 7. Terugblikken of vooruitblikken? Beide. Ik denk niet dat je vooruit kunt kijken, zonder de achterkant mee te nemen.

 8. Dromer of realist? Dromer.

 9. Liefde of Lust? Beide, alsjeblieft!

Trail Of Stories loopt dit jaar de hele maand van 1 tot met 31 augustus 2021. (wandelduur ongeveer 2 uur)

Wie doorheen Antwerpen loopt zal niet alleen onze vlaggen zien hangen, binnenkort staan ook terug nieuwe portretten van Noortje Palmers met pakkende verhalen opgesteld. Ontdek ze alle 13. Je kan zelf het traject wandelen wanneer jij dat wil, met de vrienden uit jouw bubbel.

Wandel door de stad op zoek naar dertien grote portretten van fotografe Noortje Palmers + 1 groot portret van Birde Vanheerswynghels aan de gevel van het M HKA.

Op die manier brengen we dertien bijzondere verhalen van mensen uit de Antwerpse LGBTQIA+ gemeenschap en allies. Dit jaar kan je de verhalen ontdekken van Saskia De Coster, Ingrid Neven en haar gezin, Sidi Larbi Cherkaoui, Inge Onsea, Ann Wauters, Samuel Dali, Charlie De Wulf, Luigina Cristian, Nabeel Waqar & Hasib Khalid, Gael Leung Chong Wo, Jason Piselé, Maggy Doumen.

HOE WERKT HET

 1. Ga naar de foto in het straatbeeld waar jij meer wil over weten.

 2. Neem je smartphone bij de hand en scan de QR-code

 3. Je komt meteen op onze site terecht. Daar lees je het verhaal achter de foto en kan je een interview bekijken met de persoon op de foto.

WAAR VIND JE DE PORTRETTEN?

1 Sint-Jansplein Sint-Jansplein, 2060 Antwerpen : Gael 2 De Coninckplein De Coninckplein, 2060 Antwerpen : Di Luka 3 Centraal Station Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen : Haseeb en Nabeel 4 Village – Operaplein Operaplein 1, 2000 Antwerpen : Ann Wauters 5 Stadspark Rubenslei, 2018 Antwerpen : Saskia De Coster 6 Mechelseplein, 2000 Antwerpen Jason ¨Piselé 7 MUHKA Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen : Charlie Dewulf 8 Sint-Andrieskerk Sint-Andriesstraat 5, 2000 Antwerpen : Inge Onsea 9 Meir /Wapper , 2000 Antwerpen : Luigina 10 Hendrik Conscienseplein Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen : Sidi Larbi 11 Grote Markt Grote Markt, 2000 Antwerpen : Maggy Doumen 12 Oude leeuwenrui Oude leeuwenrui, 2000 Antwerpen : Ingriid, Inge, Pia en Pim 13 MAS Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen : Samuel Dali

Een pittige wandeling, kortom, vol boeiende ontmoetingen.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page