top of page

Charlie Dewulf (die/hun)


Charlie, drie woorden krijg je, hoe zou jij jezelf omschrijven?

De Wulf: Empathisch, creatief en verbindend. Dat is het zowat voor me. Ik probeer eigenlijk mensen te verbinden door humor of door mijn werk dat ik maak. Door mijn films of series probeer ik een soort brug te zijn tussen de LGBTQIA+ community en mensen die misschien nog niet helemaal mee zijn of het concept nog niet volledig begrijpen. Humor is essentieel voor me. Het neemt spanning en druk weg. Humor opent het hart van de mensen.

Je komt er openlijk voor uit dat je non-binair bent. Hoe was het om dit te beseffen?

Toen ik een jaar of 14 was, begon het te dagen. Maar ik durfde het nog niet uit te spreken. Ik vond de woorden niet en ik was bang voor reacties van mijn omgeving. Het is toch zo belangrijk om voorbeelden aangereikt te krijgen. Moest ik op viertienjarige leeftijd in films of series meer mensen gezien hebben die zich hadden geuit als non-binair, het zou het allemaal veel gemakkelijker gemaakt hebben. Bij mijn coming-out moest ik niet enkel uit de kast komen, ik moest ook nog eens zeggen wat non-binair zijn precies inhield. Precies daarom dat non-binair zijn centraal staat in mijn werk. Tegelijk is het natuurlijk maar een deeltje van wie je bent. Ik ben ook West-Vlaming, ik ben cineast, ik hou van lekker eten, … Eigenlijk hou ik niet van hokjes denken. Of het moet een hokje zijn dat ik zelf mag inrichten, een plek waar ik me comfortabel voel.

Wat betekent #NotJustWords voor jou en de filmindustrie?

De Wulf: Het is een belangrijk gegeven in de audiovisuele industrie, men streeft zeer actief naar inclusieve programma’s waar ruimte is voor LGBTQIA+ mensen. Het blijft dus niet alleen bij woorden. Maar het is belangrijk om dit voldoende in de diepte uit te werken. Een queer personage in een serie opvoeren is lovenswaardig. Maar het moet meer zijn: wordt dat personage ook door een queer acteur gespeeld? En hoe zit het met de rest van de cast? Het moet dus meer zijn dan een afvinklijstje, ik wil daadwerkelijk blijvende aandacht, actie en bewustwording. Als je een queer talent de kans geeft om een rol te spelen, dan krijgt die persoon een platform en kan zo meer ruimte innemen in de samenleving en zo de maatschappij veranderen. Dat is belangrijk voor mij.

Wanneer voelde jij je voor het laatst kwetsbaar?

De Wulf: Het eerste moment dat ik in genderspectrum binnenkwam. Ik weet nog dat ik de ruimte binnenkwam, ik had nog maar net mijn nieuwe naam aangenomen. Ik was aan het experimenteren met voornaamwoorden en dan kwam ik plots op een plek waar dit allemaal kon. Maar ik kreeg het gevoel dat ik een tiener op school was, bij welk clubje hoor ik? Overal waren nieuwe mensen. Maar op een heel positieve manier. Gemengde gevoelens, maar enorm positief.

Hoe definieer jij de liefde?

De Wulf: Ik vond het heel lang moeilijk om dat begrip te definiëren. Ik dacht dat liefde iets vergde, dat er iets moest tegenover staan of dat je er bewijs voor moest hebben. Bijvoorbeeld: iemand geeft je aandacht, iemand is aanwezig. Dit is natuurlijk wel belangrijk, maar intussen ben ik erachter gekomen dat iemand aandacht geven geen liefde is. Wat ik nu wel ontdekt heb bij mijn vriend en mijn familie is dat ze me ruimte willen geven en me willen ondersteunen in wie ik wil zijn. Iemand niet verplichten om in een bepaald kader te passen, durven loslaten en zien wat een persoon nodig heeft, dat is voor mij de liefde.

Hoe ga jij om met kwetsende uitspraken?

De Wulf: dat hangt af van wie de kwetsende woorden komen. Wanneer onbekende mensen me op het internet beledigen, dan leg ik het probleem eerder bij hen. Moeten ze nu echt al hun woede en agressie richten op mijn persoon? Het kan me dan eigenlijk niet zo veel schelen. Als de belediging komt van iemand die ik goed ken, die dicht bij me staat, dan ben ik wel bezorgd. Staat die persoon onder grote stress? Heeft die hulp nodig? Heb ik te weinig aandacht geschonken aan die persoon? Het is dus een soort van alarmbel.

Wanneer voel je je klein op de wereld?

De Wulf: Wanneer ik te veel hooi op mijn vork neem, dan voel ik me vaak klein. Ook als er nieuws binnenkomt uit Hongarije. Nu, aan de ene kant krijg ik dan heel veel energie om het onrecht aan te pakken, maar tegelijk voel ik me heel klein. Want wat gaat wat ik doe fundamenteel veranderen? Onlangs beluisterde ik een heel fijne podcast van Joppe en Emiel. Ze hadden daarin een heel interessante visie: iedereen in de LGBTQIA+ gemeenschap die er een rol opneemt, die helpt onze gemeenschap. Een drag queen houdt de glamour levend, iemand die les geeft over het gebruik van voornaamwoorden die verrijkt onze woordenschat, … Deze invalshoek helpt me om grond onder mijn voeten te voelen en te kunnen groeien. Ik doe wat ik kan en misschien zullen mijn daden een sneeuwbaleffect krijgen of misschien ook niet. Het belangrijkste is: ‘ik heb het geprobeerd’!

De snelle vragenronde

 1. Zee of Bergen? Zee.

 2. Hoofd of buik? Buik.

 3. Dag of nacht? Nacht.

 4. Stad of den buiten? Stad.

 5. Water of vuur? Water.

 6. Hier of daar? Hier.

 7. Terug- of vooruitblikken? Vooruit.

 8. Dromer of realist? Dromer.

 9. Introvert of extravert? Extravert.

 10. Lust of Liefde? Liefde.

Trail Of Stories loopt dit jaar de hele maand van 1 tot met 31 augustus 2021. (wandelduur ongeveer 2 uur)

Wie doorheen Antwerpen loopt zal niet alleen onze vlaggen zien hangen, binnenkort staan ook terug nieuwe portretten van Noortje Palmers met pakkende verhalen opgesteld. Ontdek ze alle 13. Je kan zelf het traject wandelen wanneer jij dat wil, met de vrienden uit jouw bubbel.

Wandel door de stad op zoek naar dertien grote portretten van fotografe Noortje Palmers + 1 groot portret van Birde Vanheerswynghels aan de gevel van het M HKA.

Op die manier brengen we dertien bijzondere verhalen van mensen uit de Antwerpse LGBTQIA+ gemeenschap en allies. Dit jaar kan je de verhalen ontdekken van Saskia De Coster, Ingrid Neven en haar gezin, Sidi Larbi Cherkaoui, Inge Onsea, Ann Wauters, Samuel Dali, Charlie De Wulf, Luigina Cristian, Nabeel Waqar & Hasib Khalid, Gael Leung Chong Wo, Jason Piselé, Maggy Doumen.

HOE WERKT HET

 1. Ga naar de foto in het straatbeeld waar jij meer wil over weten.

 2. Neem je smartphone bij de hand en scan de QR-code

 3. Je komt meteen op onze site terecht. Daar lees je het verhaal achter de foto en kan je een interview bekijken met de persoon op de foto.

WAAR VIND JE DE PORTRETTEN?

1 Sint-Jansplein Sint-Jansplein, 2060 Antwerpen  : Gael 2 De Coninckplein De Coninckplein, 2060 Antwerpen : Di Luka 3 Centraal Station Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen : Haseeb en Nabeel  4  Village – Operaplein Operaplein 1, 2000 Antwerpen : Ann Wauters 5  Stadspark Rubenslei, 2018 Antwerpen : Saskia De Coster 6 Mechelseplein, 2000 Antwerpen  Jason ¨Piselé 7 MUHKA Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen : Charlie Dewulf 8 Sint-Andrieskerk Sint-Andriesstraat 5, 2000 Antwerpen : Inge Onsea 9 Meir /Wapper , 2000 Antwerpen : Luigina  10 Hendrik Conscienseplein Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen : Sidi Larbi 11 Grote Markt Grote Markt, 2000 Antwerpen : Maggy Doumen 12 Oude leeuwenrui Oude leeuwenrui, 2000 Antwerpen : Ingriid, Inge, Pia en Pim 13 MAS Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen : Samuel Dali 

Een pittige wandeling, kortom, vol boeiende ontmoetingen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page