top of page

Bart Abeel – EEN WOORDJE VAN ONZE VOORZITTER

Eindelijk! We mogen weer, we kunnen weer en,… we doen het weer! Voluit onze Pride vieren! Na twee jaar van afwachten, afgelasten en aanpassen gaan we dit jaar resoluut voor een volledig programma met toeters en bellen. De perfecte timing voor onze 15de verjaardag.

Er is veel gebeurd de voorbije 15 jaar. Heel wat ding zijn ten goede gekeerd voor onze gemeenschap: adoptie, de transgenderwet, de antidiscriminatiewet,… Toch blijven een aantal werven onafgewerkt, in België en in de wereld. Discriminatie niet enkel op basis van geaardheid of gender, maar op basis van ‘anders zijn’, is niet weg en het raakt ons allemaal. Het dwingt ons om uit de hokjes te treden en het belang van intersectionaliteit te erkennen. Anderzijds laten toenemende incidenten met de regenboogvlag zien dat datgene wat verworven leek nog steeds nood heeft aan bewustmaking en waakzaamheid.

Er kan geen sprake van zijn dat we ons door intimidatie van welke kant dan ook samen met de regenboog terug de kast in laten jagen. Ook roepen recente ziekteverschijnselen nare herinneringen op aan de jaren tachtig, waarin hiv en aids gepaard gingen met een walgelijke stigmatisering. Bovendien ziet de wereld er behoorlijk anders uit na de passage van COVID-19 en de start van een nieuwe oorlog in Europa als opvolger van een cynisch machtsconflict in Syrië. Heel veel LGBTQIA+-mensen kwamen in een isolement terecht of moesten op de vlucht gaan.

Er is heel veel volbracht, maar er is nog veel om waakzaam en strijdbaar voor te zijn. Daarom willen we deze verjaardag aanwenden om vooruit te kijken, meer bepaald 15 jaar in de toekomst, naar 2037 dus. Hoe ziet onze samenleving er dan idealiter uit? Wat is onze hoop, wat zijn onze dromen? We gaan samen op zoek naar Queertopia. Verder in dit boekje kan je alvast enkele interessante beschouwingen hieromtrent lezen.

Maar zoals ik al zei: 15 jaar pride is ook een reden om te feesten. Het programma dit jaar is nog indrukwekkender dan de laatste ‘grote’ editie in 2019. Bovenop het programma van toen gooien we nog een extra openingsavond in het sprookjesachtige OLT Rivierenhof en een derde editie van Trail of Stories met prachtige foto’s van mooie mensen, gemaakt door Noortje Palmers en dit jaar verrijkt met illustraties van tekenaar Mattias De Leeuw, een Queer DJ Project i.s.m. Kavka en all the Lovers, en een extra feestplein op de Sint-Andriesplaats met een literair programma en intiemer dansfestival. Verder in dit boekje vind je de line-up van al dit moois waar we bijzonder trots op zijn. 15 jaar Pride is ook een ideaal moment om nadien de fakkel door te geven. In 2008 had ik het enorme voorrecht om samen met een geïnspireerd team de eerste bouwstenen te mogen leggen van wat vandaag het meeste liefdevolle en verbindende evenement van onze stad is geworden.

Door de jaren heen zijn we erin geslaagd om een piepklein idee te laten groeien en bloeien tot een begeesterend project dat heel veel mensen geluk en inspiratie biedt. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit met zoveel mooie mensen (vrijwilligers, collega-bestuurders, partners, vrienden,… ) heb mogen verwezenlijken. En ik ben er van overtuigd dat de Antwerp Pride-familie dit werk met evenveel enthousiasme zal verder zetten.

Dank aan alle vrijwilligers, partners, sponsoren, overheden zonder wie we niet kunnen. See you all there @ Queertopia

Bart Abeel, voorzitter Antwerp Pride vzw

Comments


bottom of page