top of page

Ann Wauters (zij/haar)


Ann, we kennen jou als sympathieke top-basketbalspeelster. Maar in drie woorden: hoe zou jij jezelf omschrijven?

Wauters: Goh, dan zou ik zeggen: ‘gedreven, positief en dienstbaar’. Mijn basketbalcarrière is zeer internationaal. Ik speelde in clubverband in zeven landen, verspreid over drie continenten. Daarnaast ben ik de fiere kapitein van de Belgian Cats, onze nationale basketbalploeg waarmee we aanwezig waren op de Olympische Spelen in Tokio. Ik ben natuurlijk meer dan alleen maar sporter. In 2007 ben ik getrouwd met mijn vrouw, Lot. Samen hebben we drie kindjes: twee tieners en eentje van zeven jaar oud.

Het thema van Antwerp Pride is dit jaar #NotJustWords. Wat betekent dit voor jou?

Wauters: Sowieso is dit heel belangrijk voor me. Naarmate ik ouder word, besef ik dat ik wel over een platform beschik om mijn stem te laten horen. Maar dat is niet voldoende: soms moet je er ook acties aan koppelen. Ik sta dus volledig achter deze oproep #NotJustWords. Het is eigenlijk iets dat op het lijf van een sporter geschreven is. Het zijn voor ons nooit alleen maar woorden, we moet het ook waar maken. Ook als mama vind ik het belangrijk dat mijn kinderen kunnen opgroeien in een maatschappij die ergens voor staat en dit niet alleen toont met woorden, maar ook met daden. Bewust dingen doen, dat is belangrijk!

Wat versta jij onder ‘queer’?

Wauters: Queer betekent voor mij dat we niet meer in hokjes moeten denken. Hokjes zijn enkel goed voor spinnenwebben. We mogen zijn wie we willen zijn, weg met hokjes en het stereotype denken.

Waar krijg jij energie van?

Wauters: Ik haal mijn energie uit verschillende dingen. Je leert dat beter inzien naarmate je ouder wordt, merk ik. Ik kan enorm genieten van een fietstocht in de natuur of een goed gesprek met een goede vriendin, op café gaan. Allemaal zaken die mij erg kunnen opladen. Andere zaken: een namiddag onnozel doen met de kinderen of een avondje dansen. Basketballen in teamverband, dat geeft mij ook enorm veel energie.

Wanneer voelde jij je voor het laatst kwetsbaar?

Wauters: Wanneer zaken anders uitdraaien dan gepland. Dan voel ik me klein en verdrietig en dan toon ik mijn emoties. Op zich zijn dat waardevolle momenten, want je eigen zelfverdedigingsmechanisme naar beneden halen en je kwetsbaar tonen is waardevol. Ik heb toen geleerd dat ik ook heel hard kan rekenen op een aantal mensen en dat is prachtig. Ik ben letterlijk een ‘grote vrouw’ en ik sta stevig in mijn schoenen, maar af en toe ook eens gedragen en gesteund worden, dat is heel mooi.

Ben jij soms verlegen?

Wauters: Ik was heel zenuwachtig toen ik een TED-talk moest geven. Dat was precies ‘examen doen’ met klamme handjes en al. Nadien was het een fantastisch gevoel. Ik ben van nature best verlegen, ik heb het echt moeten leren om meer sociaal te zijn en mijn boodschap te delen met meerdere mensen. Van nature ben ik eerder stil, introvert.

Welke levensles zou jij willen meegeven aan de jongeren?

Wauters: Heel eenvoudig: ‘geloof in jezelf’. Ik heb het zelf ook ter harte genomen, maar ik zou zeggen: ‘doe het met nog meer overtuiging’. Als twaalfjarige was ik al heel groot. Ik wilde toen per se niet opvallen, maar toch stak ik letterlijk overal boven uit. Tegen dat twaalfjarig meisje zou ik willen zeggen: ‘het komt allemaal goed, het is oké om anders te zijn’. Met basketbal leerde ik om mijn lengte om te zetten in iets heel positiefs. Het gaf me zelfvertrouwen. Ik zou ook tegen de twaalfjarige Ann zeggen: ‘geen stress, je vindt zeker wel een lief’. Daarover maakte ik me destijds echt zorgen. Als je hierop terugblikt dan wist ik eigenlijk niet veel, hé.

En welke levensles zou je graag meegeven aan je eigen kinderen?

Wauters: Een moeder zijn is sowieso een serieuze verantwoordelijkheid, maar het mooiste vind ik de verschillende karakters. Ik hoop dat mijn kinderen beseffen dat het hun leven is, dat ze moeten doen waar ze zich goed bij voelen. Volharden hoort ook bij opgroeien. Het leven is niet altijd alleen maar leuk. Je moet je talenten vinden en die ontwikkelen. Ik hoop dat ze hun eigen weg zoeken en ik zal zeker achter hen staan, met een helpende hand waar nodig. Maar het is hun leven. De boodschap die ik graag wil meegeven is dat we inderdaad verschillend zijn maar ook gelijk. Dat we het samen moeten doen en allemaal bijdragen. In het basketbal ben je niets zonder team. Dat inzien, biedt zoveel waardevolle lessen die je kan doortrekken naar alle domeinen in de samenleving. Ik weet dat mijn basketbalcarrière stilaan aflopend is. Ik ben dus zoekend naar nieuwe betekenissen in mijn leven. Ik zal zoeken en dingen uitproberen. Ik wil sowieso de ervaringen uit mijn sportcarrière blijven delen met mensen. Dat geeft me voldoening.

De snelle vragenronde:

 1. Zee of Bergen? Bergen.

 2. Hoofd of buik? Hoofd.

 3. Dag of nacht? Dag.

 4. Stad of op den buiten? Op den buiten.

 5. Water of vuur? Water.

 6. Hier of daar? Hier

 7. Terug- of vooruitblikken? Vooruitblikken.

 8. Dromer of realist? Realist.

 9. Introvert of extravert? Introvert.

 10. Lust of Liefde? Liefde.

Trail Of Stories loopt dit jaar de hele maand van 1 tot met 31 augustus 2021. (wandelduur ongeveer 2 uur)

Wie doorheen Antwerpen loopt zal niet alleen onze vlaggen zien hangen, binnenkort staan ook terug nieuwe portretten van Noortje Palmers met pakkende verhalen opgesteld. Ontdek ze alle 13. Je kan zelf het traject wandelen wanneer jij dat wil, met de vrienden uit jouw bubbel.

Wandel door de stad op zoek naar dertien grote portretten van fotografe Noortje Palmers + 1 groot portret van Birde Vanheerswynghels aan de gevel van het M HKA.

Op die manier brengen we dertien bijzondere verhalen van mensen uit de Antwerpse LGBTQIA+ gemeenschap en allies. Dit jaar kan je de verhalen ontdekken van Saskia De Coster, Ingrid Neven en haar gezin, Sidi Larbi Cherkaoui, Inge Onsea, Ann Wauters, Samuel Dali, Charlie De Wulf, Luigina Cristian, Nabeel Waqar & Hasib Khalid, Gael Leung Chong Wo, Jason Piselé, Maggy Doumen.

HOE WERKT HET

 1. Ga naar de foto in het straatbeeld waar jij meer wil over weten.

 2. Neem je smartphone bij de hand en scan de QR-code

 3. Je komt meteen op onze site terecht. Daar lees je het verhaal achter de foto en kan je een interview bekijken met de persoon op de foto.

WAAR VIND JE DE PORTRETTEN?

1 Sint-Jansplein Sint-Jansplein, 2060 Antwerpen  : Gael 2 De Coninckplein De Coninckplein, 2060 Antwerpen : Di Luka 3 Centraal Station Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen : Haseeb en Nabeel  4  Village – Operaplein Operaplein 1, 2000 Antwerpen : Ann Wauters 5  Stadspark Rubenslei, 2018 Antwerpen : Saskia De Coster 6 Mechelseplein, 2000 Antwerpen  Jason ¨Piselé 7 MUHKA Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen : Charlie Dewulf 8 Sint-Andrieskerk Sint-Andriesstraat 5, 2000 Antwerpen : Inge Onsea 9 Meir /Wapper , 2000 Antwerpen : Luigina  10 Hendrik Conscienseplein Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen : Sidi Larbi 11 Grote Markt Grote Markt, 2000 Antwerpen : Maggy Doumen 12 Oude leeuwenrui Oude leeuwenrui, 2000 Antwerpen : Ingriid, Inge, Pia en Pim 13 MAS Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen : Samuel Dali 

Een pittige wandeling, kortom, vol boeiende ontmoetingen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page