Met het beeld van een speciaal ontworpen viooltje, dat zijn oorsprong kent in The Pansy Project, kunnen alle café’s en restaurants in Antwerpen binnenkort aantonen dat iedereen welkom is in hun zaak. Wie je ook bent. Ze zijn een Zaak zonder Haat. Het nieuwe project werd voorgesteld door de organisaties Antwerp Pride, Mister Gay Belgium, Roze Huis Antwerpen, Unia en de Antwerpse horecafederatie op IDAHOT, de internationale dag tegen holebi- en transfobie.
Een glas drinken, plezier maken met vrienden of een avond ontspannen met je partner in een kroeg, bar of restaurant waar je weet dat je welkom bent en gerust jezelf kan zijn.
Het moet voor iedereen kunnen in een veilige omgeving, ongeacht wie je ook bent of hoe je jezelf identificeert.
Met het project Zaak zonder Haat slaan Antwerp Pride, Mister Gay Belgium, Roze Huis Antwerpen, Unia en de Antwerpse horecafederatie de handen in mekaar om dit te bereiken, met de steun van Lokale Politie Antwerpen en Stad Antwerpen.
Een uitbater die van zijn etablissement een Zaak zonder Haat wil maken kan een speciaal ontworpen viooltje krijgen om op die manier aan zijn klanten te communiceren dat je een veilige plek binnenkomt.
Die uitbater krijgt het symbool niet zomaar. De partners voorzien in een e-learning van één uur die horeca-uitbaters tools en tips aanreikt om van hun zaak daadwerkelijk een plek te maken waar iedereen welkom is. Na het volgen van deze opleiding krijgen ze het viooltje en kunnen ze zich ‘Zaak zonder Haat’ noemen.
Het viooltje is een ontwerp van de Britse Kunstenaar Paul Harfleet. Het Zaak zonder Haat concept is dan ook een lokaal vervolg op zijn internationaal kunstproject ‘The Pansie Project’. In het Engels heet een viooltje een ‘pansie’ en dat woord wordt in het Engels ook vaak als scheldwoord gebruikt voor homo’s en queers. Harfleet plantte de voorbije jaren wereldwijd verschillende viooltjes op plaatsen van homo en transfoob geweld. De tere kleurrijke bloemen claimen op die manier hun pejoratieve bijnaam als geuzennaam.
Nu krijgen zijn viooltjes een tweede positieve laag in de strijd tegen discriminatie en haat.
Vandaag ontvingen de uitbaters van het bekende café Den Engel op de Grote Markt in Antwerpen al een eerste symbolisch viooltje uit handen van schepen voor gelijke kansen Karim Bachar.
De uitbaters van het café hebben de e-learning nog niet gevolgd, maar hebben zich geëngageerd om dit binnenkort te doen.
De voorstelling en de overhandiging van het eerste viooltje gebeurde niet zonder reden vandaag. 17 mei is immers International Day Against Homo and Transphobia (IDAHOT). Op deze dag in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van de geestesziekten. Sindsdien roepen op deze dag tal van organisaties wereldwijd holebi- en transfobie een halt toe en staan we stil bij de vele slachtoffers van holebi- en transfoob geweld.
Voor het Zaak zonder Haat project werd voorgesteld op de Grote Markt, hingen burgemeester Bart De Wever en Mister Gay Belgium Joren Houtevels de regenboogvlag uit aan het Antwerpse operagebouw.
Bart Abeel, voorzitter Antwerp Pride. “Met het Zaak zonder Haat project willen we de hand reiken naar de horeca in Antwerpen waarmee we als Antwerp Pride al goed samenwerken. Voor alle duidelijkheid: er zijn vandaag geen noemenswaardige problemen binnen de horeca wat discriminatie betreft maar dit is een extra tool waarmee uitbaters een positief signaal kunnen geven aan hun (potentiële) klanten. Als je zelf nog zoekende bent in je identiteit en je weet niet of je ‘thuishoort’ in een café of je durft op een gezellige avond je partner niet even omhelzen omdat je schrik hebt van reacties in het restaurant, dan weet je binnenkort waar je wél welkom bent zonder enige schroom. We willen ook Paul Harfleet bedanken met wie we vorig jaar al samenwerkten dat hij mee zijn schouders zet onder dit project.’’
Mister Gay Belgium Joren Houtevels: ‘Je ergens thuis voelen, een plek waar je volledig jezelf kan zijn en waar je jezelf volledig kan ontwikkelen. Het viooltje staat symbool voor een plaats zonder vooroordelen en discriminatie, het
toont aan dat het een plek is waar iedereen welkom is. Hierdoor kunnen personen die zich nog geen ‘thuis’ gevonden hebben ook hun plekje vinden in Antwerpen. Als Mister Gay Belgium wil ik dit signaal ook mee dragen en ervoor zorgen dat iedereen zijn plekje kan vinden. Zichtbaarheid is enorm belangrijk, zeker nu in tijden waar alles op meer afstand gebeurt. Daarom rollen we vandaag de 25 meter lange regenboogvlag van Mister Gay Belgium samen uit, om samen een sterk signaal de wereld in te sturen. It’s time for big changes!’
Horeca Antwerpen: ‘In navolging van de internationaal gekende regenboog vlag, prijkt dus nu het viooltje aan het raam van de horeca uitbating. Gastvrijheid is één van onze belangrijkste troeven in de horeca, en dit betekent “inclusief” zonder enige vorm van uitsluiting. We zijn dan ook terecht fier dat in de horeca iedereen welkom is en dat op deze manier te kunnen tonen.’
Comentarios